dummy_tekstpic
Kunst en Cultuur

Naast het prachtige groene landschap, de stilte van het platteland, de bedrijvigheid in de dorpen en de gastvrije bewoners die voor een aangename sfeer zorgen, kunt u ook kennis maken met de creatieve inwoners van het Land van Leeghwater doormiddel van een bezoek aan een van de vele galerijen, ateliers of beeldentuinen.

Het landschap van het Land van Leeghwater biedt al vele jaren inspiratie aan een groot aantal kunstenaars. Vele kunstenaars hebben daarom hier hun woon- en/of werkplaats.
Ook heeft het Land van Leeghwater twee beroemde kunstenaars voortgebracht, waarvan hun werk en leven nu met een museum worden geerd. In Grootschermer kunt u in Museum en Beeldentuin Nic Jonk (1928 1994) de werken bewonderen van deze internationaal bekende kunstenaar. Het Museum Betje Wolf in Middenbeemster dankt zijn naam aan de bekendste bewoonster, de schrijfster Elisabeth Wolff (1738 1804). In het museum is een reconstructie van haar schrijfkamer te bezichtigen. Daarnaast vindt u er een groot aantal woon- en werkvertrekken, die in verschillende stijlen zijn ingericht.

De vele galeries en beeldentuinen van het Land van Leeghwater zijn vrijwel dagelijks geopend en in het toeristenseizoen openen ook de vele historische kerken hun deuren. Zij tonen u mooie afwisselende collecties van diverse kunstenaars uit binnen- en buitenland. Twee kunstfietsroutes leiden u langs alle bezienswaardigheden. Voor een overzicht van alle musea klik hier.

Cultuur
Het Land van Leeghwater beschikt over een rijke cultuurhistorie. Een van de vele voorbeelden van 'levende' cultuurhistorie zijn "De Schermerdansers". "De Schermer Dansers" staan bekend om hun mooie rijke kostuums. Het kostuum van "De Schermer Dansers" is een modedracht, welke omstreeks 1850-1875 in deze streek werd gedragen. Deze groep dansers is gespecialiseerd in optredens voor buitenlanders.

cultuur_schermerdansers.jpg (6.0 K) cultuur_schermerdansers2.jpg (6.8 K)