dummy_tekstpic
Beemster Werelderfgoed

Aan het begin van de Gouden Eeuw was er in Noord-Holland genoeg kapitaal en technische kennis voorhanden om de strijd aan te gaan tegen het water. Door de grote meren rondom het Schermereiland droog te malen, kon verloren land worden teruggewonnen.

Ondernemende kooplieden zagen er een mooie investering in. De Beemster viel in 1612 als eerste van de grote meren droog, de Schermer als laatste in 1635. Rechte wegen en sloten in een streng geometrische opzet symboliseren de trots en het vertrouwen in deze technische prestatie. Ook de boerderijen in de droogmakerijen passen volmaakt in het geometrische raster. Een perfect vierkant met het zo kenmerkende ‘piramide-dak’ dat een thuis bood aan mens, vee en voedsel: de stolpboerderij.
Als uniek monument van zeventiende-eeuwse landschapsinrichting is de Beemster geplaatst op de Werelderfgoed-lijst van de UNESCO.

Bezoekerscentrum / informatiecentrum:
Meer over De Beemster vindt U in het Bezoekerscentrum te Middenbeemster.

Werkstuk / spreekbeurt:
Er is ook een leuke website met allerlei informatie voor het maken van een spreekbeurt of werkstuk over De Beemster. Kijk daarvoor op Kinderpleinen.