dummy_tekstpic
De Schermer Molens

In het Land van Leeghwater stonden vele molens, die het water uit de grote meren weg maalden. Nu wonen en werken wij op de vruchtbare bodem soms zo’n 4 meter onder de zeespiegel. Deze ontwaterde meren noemen we droogmakerijen. In de droogmakerij Schermer functioneerden de molens zo goed, dat hier pas laat is overgegaan op ontwatering door gemalen. Veel molens zijn daardoor bewaard gebleven en zijn nu rijksmonumenten. Meer informatie over de molens en het beheer: Schermer Molens.

Schermer Molens in uitzending gemist:  van RTV NH


Leuke tips voor een bezoek aan de Schermer Molens:
Bezoeken:

De Museummolen
Een bezoek aan De Museummolen bij Schermerhorn is een bijzondere belevenis. Hier kunt u zien hoe de molen is opgebouwd en hoe men hier woonde. Van bovenin de molen heeft u een magnifiek uitzicht. Ook kunt u voelen en horen hoe de molen schut en knarst als de wind de wieken laat ronddraaien en het water wordt “uitgeslagen”.
Museumgemaal Wilhelmina.
Iets ten noorden van de museummolen ligt het Museumgemaal Wilhelmina. Dit gemaal nam in de periode van 1928 tot 1995 de taak over van ruim 10 molens.
Graanmolens
Naast molens voor de ontwatering kent het Land van Leeghwater ook graanmolens, zoals molen De Otter te Oterleek en De Nachtegaal ten noorden van Middenbeemster.


Excursies / arrangementen:

Een tourtocht per bus met een bezoek aan De Museummolen is mogelijk met Bus-idee, vanaf Alkmaar met Bakreizen, vanaf Amsterdam met Lindbergh reizen.
Aanbieders van vaar- en fietsarrangementen met een bezoek aan De Museummolen zijn "Dagtocht op de Wieken", "Hap en Trap", "Laaglanders" en Museumboot Maria Lijntje.
Een landschapsexcursie met uitleg over de waterhuishouding van de Schermer wordt jaarlijks gegeven door LIA.

 


Zelf op pad:
Langs de Schermer Molens en door de Schermer lopen diverse wandel- en fietsroutes. Enkele zijn gratis te downloaden via deze website onder Wat is er te doen/routes. Hier vindt u ook een overzicht van de bij de VVV's / De Museummolen verkrijgbare brochures, boekjes en kaarten.

 


Voor een bezoek aan De Museummolen, Schermerhorn en omgeving ziet u naast deze tekst een uitprintbare lijst met tips. Voor overnachtingsmogelijkheden verwijzen we naar "wat is er te doen / overnachtingen".

nieuwe_afbeelding.jpg (2.1 K)