dummy_tekstpic
Eilandspolder

Midden in het Land van Leeghwater ligt de Eilandspolder. Vroeger was dit een veeneiland gelegen tussen grote meren en heette: “Het Schermereiland”. Andere kleine eilanden waren Markenbinnen, Oterleek, de Mijzen en de Matten. De boeren op deze natte gronden hadden het niet gemakkelijk. De bewoners van het Schermereiland maakten echter van de nood een deugd. Zij leefden van de visvangst en de kleine vrachtvaart. Bovendien maakten ze naam als walvisvaarders. Halverwege de Gouden Eeuw was De Rijp een van de welvarendste dorpen van Noord-Holland.
De natte landbouwgronden zijn nog steeds in gebruik als weide- en hooiland en vormen een uniek landschap voor water- en weidevogels. De Eilandspolder en polder De Mijzen zijn nu beschermde natuurgebieden.

Ook Eilandspolder op TV bij uitzending gemist: bron RTV Noord Holland


Leuke tips voor een bezoek aan de Eilandspolder:
Bezoeken:

Langs de voormalige dijken van de binnenzeeen De Schermer en De Beemster liggen 8 pittoreske dorpen, die een bezoek zeker waard zijn:

 • De Rijp en Graft
  De Rijp en Graft waren in de Gouden Eeuw grote havenplaatsen en zijn een bezoek meer dan waard.
 • Oost- en Westgraftdijk
  De aan het Noordhollands Kanaal gelegen dorpen hebben jaarlijks een rijk cultureel activiteitenaanbod.
 • Noordeinde
  In het kleine dorpje Noordeinde bevinden zich twee prachtige geheimen: restaurant De Kleine Haag en De Noordeinder Vermaning
 • Driehuizen
  Het dorpje Driehuizen bestaat inmiddels uit meerdere huizen, maar de weldaad van rust, ruimte en schoonheid zijn hier optimaal aanwezig.
 • Grootschermer
  In Grootschermer bevindt zich de beroemde museum- en beeldentuin van Nic Jonk, waar ook veel andere culturele activiteiten plaatsvinden. Ook de Dorpskerk is een bezoek waard en biedt buiten het seizoen ruimte aan Podium onder de Toren.
 • Schermerhorn
  Schermerhorn is een van de acht dorpen op het voormalige eiland. Schermerhorn was tot de brand van 1699 een zeer welvarend vissersdorp. Alleen De Grote Kerk bleef bespaard en is nog steeds te bewoneren. De rijke bovenlaag overwinterde na de brand bij vrienden en familieleden in Alkmaar, De Rijp e.a.. Zij bouwden nieuwe sociale contacten op en keerden niet meer terug. 
  Schermerhorn veranderde langzaamaan een tuindersdorp. Een van deze tuiderhuisjes "t Kleinste Huisje is nog in oorspronkelijke staat (begin / midden 20 e eeuw) te bewonderen.

Excursies:

Vissen:

Zelf op pad:

 • In en om de Eilandpolder zijn diverse wandel-, fiets-, vaar- en schaatsroutes. Enkele zijn gratis te downloaden via deze website onder Wat is er te doen / routes. Hier vindt u ook een overzicht van bij de VVV's verkrijgbare brochures, boekjes en kaarten.