dummy_tekstpic
Wandelen

Het Land van Leeghwater leent zich bij uitstek voor het maken van mooie wandeltochten. Ook zijn er diverse excursies en mogelijkheden voor wandelingen met een gids. De plaatselijke VVV’s geven u graag informatie over de vele mogelijkheden. Op deze site vindt u enkele voorbeeld routes. Een uitgebreide routebeschrijving met achtergrondinformatie en fraaie foto’s en tekeningen is verkrijgbaar bij de VVV’s. 

Haring- en Henneproute
De Haring- en Henneproute leidt u langs alle historische bezienswaardigheden van het voormalige Schermereiland. Het vertelt over de strijd tegen het water, het rijke zeevaartverleden en het droogleggen van de omliggende binnenzeeën Beemster en Schermer. Er wordt een fraai beeld geschetst van hoe hier werd gewerkt, gewoond, bedijkt en ontgonnen.

De route kent geen specifiek begin of eindpunt, zodat u overal kunt instappen. Tekst- en beeldpanelen langs de route (in alle dorpen) geven u verdere informatie. De panelen zijn voorzien van aparte, korte teksten die ook kinderen zeer zullen aanspreken.

Onderweg zijn er op diverse locaties kleine exposities ingericht, meestal begeleid door een aantrekkelijke audiovisuele presentatie, in bijzondere monumenten zoals in de Grote Kerk van Schermerhorn, de Noordeinder Vermaning en in De Rijp: het Walhuis, de Waag (Raadhuis), Hervormde Kerk en Museum In 't Houten Huys. Extra informatie
 

Gids voor de Eilandspolder  
Landschap Noord Holland en Staatsbosbeheer hebben in hun Gids voor de Eilandspolder (Frans Buissink) enkele wandelroutes opgenomen. Deze gids geeft ook een boeiende indruk van de natuurwaarden en de geschiedenis van Eilandspolder. De gids is verkrijgbaar bij VVV Graft-De Rijp. De volgende wandelroutes zijn ook digitaal beschikbaar: de Menningweerwandeling, de Vijfdorpenwandeling.

voorkant_haring_en_henneproute_nl_klein.jpg (4.5 K)

 

 

Recreatie Wandelkaart Land van Leeghwater
De Recreatie Wandelkaart is een aantrekkelijke uitvouwbare kaart met daarop alle wegen en diverse korte en langere wandelroutes. Ook zijn de musea, de horeca, de overnachtingsplaatsen, de fiets- en bootverhuurlocaties en nog veel meer met icoontjes weergegegeven. Kortom "de kaart voor een recreatief bezoek aan dit gebied!"

rwk_voorkant.jpg (3.5 K)
 
Waterrijk Land van Leeghwater
Suggestieve route met wandelen en (er)varen

Deze route laat u kennismaken met waterrijk Land van Leeghwater. U be-gint de route met een wandeling door De Rijp om met name het unieke ver-haal van de strijd tegen het water te leren kennen. Vervolgens verkent u, per kano, roeiboot of fluisterboot, het prachtige waterrijke landschap, het unieke vaargebied 'De Eilandspolder'.

Download hier de water-/vaarkaart.

 waterrijk_land_van_leeghwater.jpg (3.5 K)